szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tárgyalás fő témája a háború és a béke kérdése volt – tudtuk meg a magyar kormányszóvivő tolmácsolásából.

Háború Ukrajnában
„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.
Friss cikkek a témában

Telefonon tárgyalt egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélés során áttekintették a magyar–ukrán kapcsolatok minden fontos elemét, a tárgyalás kiemelt témája a háború és béke kérdése volt.

Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország kész hozzájárulni minden olyan kezdeményezéshez és erőfeszítéshez, amely elvezet a békéhez. A beszélgetés végén Orbán és Zelenszkij megegyeztek abban, hogy a kétoldalú konzultációkat folytatni fogják.

Orbán és Zelenszkij 2023 februárjában, közel egy évvel az orosz–ukrán háború kirobbanása után tárgyalt először Brüsszelben, és bár az ukrán elnök később többször is meghívta Kijevbe a magyar miniszterelnököt, Orbán egyelőre nem tett eleget a meghívásnak. A két vezető legutóbb Buenos Airesben, az argentin elnök beiktatásán futott össze egymással, ami után Orbán azt mondta: „Zelenszkij tárgyalási ajánlatot tett neki, amit ő elfogadott.”

Nyitóképünkön Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij egy korábbi találkozása. Fotó: AFP / Ludovic Marin