Országos tisztifőorvos: Kedvezően változott a járvány dinamikája

Koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2020, szeptember, ősz
tömeg, sok ember, idős, nyugdíjas, tanuló, diák, utazás tömegközlekedés
Vágólapra másolva!
Szerdán tárgyal a kormány a Magyarország teljes schengeni belső határszakaszára elrendelt határellenőrzés meghosszabbításáról - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert elmondta, kizárólag személyforgalmi belépésre 31 átkelőhely áll rendelkezésre, emellett 86 kisebb mezőgazdasági földút, erdei dűlőút vagy turistaút fizikai zárásának határőrizeti ellenőrzését is végzi a rendőrség. Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben csökkent a járvány terjedésének növekvő üteme. 
Vágólapra másolva!

Az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, a kormány szerdán tárgyalja a schengeni határszakasz belső ellenőrzésének meghosszabbítását.

Az alezredes kiemelte: ha valaki Szlovéniába menne, akkor számíthat arra, hogy 10 napos karanténba kerül, ha nem rendelkezik friss, negatív PCR-teszttel.

Kedvező jelenség a járvány terjedésében

Müller Cecília közölte, az elmúlt 24 órában 851 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 8 beteg, így a halottak száma 757 főre emelkedett, 5173-an pedig már meggyógyultak. A járvány kezdete óta 25 567 főnél igazolódott a fertőzés. Hozzátette, kedden 19 637 aktív pozitív eset van, 755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 51-en vannak lélegeztetőgépen. Müller tájékoztatása szerint

fokozatosan nőtt a laboratóriumi vizsgálatok száma, eddig 704 510-et végeztek el.

Az országos tisztifőorvos a járvány második hullámának dinamikájáról elmondta, a 32. héten volt a megbetegedések száma a legalacsonyabb, utána növekedés volt tapasztalható, a 36. hétre megháromszorozódott a fertőzések száma. Utána kisebb lassulás következett, a 37. hétre másfélszeresére, a 38. hétre egyharmaddal nőtt a fertőzöttek száma. A 39. héten sokkal mérsékeltebb volt ez a szám, mindössze 2 százalékos volt az emelkedés, ami kedvező jelenség – mutatott rá az országos tisztifőorvos.

Csökkent a járvány terjedésének üteme Fotó: Szabó Gábor - Origo

Müller Cecília kiemelte:

lassulni látszik a fertőzöttek számának emelkedése.

Az új fertőzöttek száma a tizedik napja alulról közelíti az ezret. Jelezte, életkor szerint is változás tapasztalható tavaszhoz képest: a regisztráltak 20-25 százaléka 20-29 év közötti, 43 százalék a 30-60 évesek aránya, és csak 15 százalék a 60 év felettiek mértéke. A 14 év alattiak aránya 4 százalék körül van. Gócpontok most kevésbé vannak, jelenleg a közösségi terjedés a jellemző. Országosan százezer főre vetítve 253 fő a pozitív esetek száma. Müller Cecília kifejtette, Budapesten mindig egy kicsit magasabb az esetek száma, itt százezerből 534 fő pozitív. Ezt követi Csongrád-Csanád és Fejér megye.

Fontos a szabályok betartása

Müller Cecília kitért rá, hogy otthon is fontos a higiénés szabályok betartása. A beteg környezetében fertőtlenítsünk, lehetőleg klórtartalmú szerekkel, például hypóval, vagy antivirális szerekkel, a fertőzött pedig saját tárgyait, eszközeit használja. Hangsúlyozta,

a munkahelyeken is szigorúan be kell tartani a védelmi és higiénés szabályokat.

– A cél az, hogy mindenki tudja élni a megszokott életét, és aki megfertőződött, az is mihamarabb visszatérhessen a munkájához – közölte. Újságírói kérdésre kijelentette, Magyarországon egyelőre nincs szükség további szigorítások bevezetésére. Szólt arról is, hogy a karitatív szervezetek a járványidőszakban is fogadhatnak tárgyi adományokat, ruhákat. Ezeket 48 órán át pihentetni kell, majd kioszthatóak. A ruhaadományt az adományozott mossa ki használat előtt.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem függesztik fel a halasztható beavatkozásokat

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta: az egészségügyi dolgozók sem kivételek, őket is érintheti a megbetegedés, az egyéni védőeszközök precíz használata nagyon fontos a számukra. Tájékoztatása szerint

a munkahelyen általában véve nem kötelező a maszk viselése, de nagyon sokféle munkakör és munkahely van, így például a szépségiparban ajánlott.

Ha egyszer használatos maszkot hord valaki a munkahelyén, azt 4-5 óra viselés után érdemes kicsit levenni, ha kimegyünk a szabadba. A textilmaszkokat tüsszentés után ajánlott cserélni, majd otthon 60 fokon kimosni – tájékoztatott az országos tisztifőorvos.

Szintén kérdésre válaszolva Müller Cecília úgy fogalmazott: a halasztható egészségügyi beavatkozásokat nem tervezik felfüggeszteni, az a cél, hogy ameddig csak lehet, folyamatosak legyenek az ellátások. Elmondta azt is,

a koronavírus-gyanús gyermek számára a kicsi háziorvosa tesztet rendelhet a mentőszolgálattól, az egyéb betegségben szenvedő gyermeket pedig időpontra hívva, védőfelszerelésben meg kell vizsgálnia.

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának munkatársa tudatta, az üzletekben dolgozóknak fel kell szólítaniuk a vásárlót a maszk használatára. Ha erre nem hajlandó, kiküldheti a boltból. Amennyiben a szabályszegő nem megy ki az üzletből, akkor a bolt tulajdonosa, alkalmazottja hívhatja a rendőrséget.