Azért vádolták meg Fekete-Győréket, mert rendőröket dobáltak - videó

Vágólapra másolva!
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt vádiratot nyújtott be a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Momentum elnöke, Fekete-Győr András, és párttársa, Szarvas Koppány Bendegúz ellen.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség öt ügyben, összesen hat személy ellen nyújtott be vádiratot.

A vádlottak a 2018. decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon

a Parlament épületét védő rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék.

A vádlottak akciójukkal akadályozták a rendőrök munkáját. Az elkövetők tettüket részben egymástól elkülönülten, részben közösen cselekedve, csoportosan valósították meg - írta meg először a Pesti Srácok az ügyészségi közleményre hivatkozva.

Fekete-Győr András dobálózása az 55. másodpercnél látható:

Az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakkal szemben – figyelemmel a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvényre – tárgyalás nélkül,

próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki.

Egy vádlottat érintően – akit csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt korábban a bíróság próbára bocsátott – egyszerűsített eljárásra az ügyészség nem látott lehetőséget, így esetében azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje végrehajtandó szabadságvesztésre. A nyomozó ügyészség hasonló ügyekben eddig kilenc személy ellen emelt vádat, amelyekben a bíróság – hat esetben jogerős – ítéletet is hozott. A bíróság öt esetben egy év vagy az alatti börtön fokozatú, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a vádlottakat – amely ítéletek közül kettő lett másodfokon jogerős –, míg egy vádlottat egy év nyolc hónap börtön fokozatú, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt.

Ahogy arról korábban az Origo is többször beszámolt, a baloldali pártok felhívására és vezetésével néhány ezren vonultak utcára 2018. december 12-én és 13-án este,

a Kossuth térre mentek, ahol törtek-zúztak, gyújtogattak, és minősíthetetlen szavakat ordibáltak, szidva a rendőröket is. Megrongálták az Országház egyik kapuját is.

Akkor mintegy 50 embert állítottak elő, többeket őrizetbe is vettek.

Később Fekete-Győr András, a Momentum elnöke elismerte, hogy ő maga is füstgránátot dobott a rendőrök felé. Korábban írtuk, hogy több beszámoló szerint az övé volt az első eldobott füstbomba, mely kirobbantotta az erőszakot.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Momentum elnöke szerint senkit nem bánt a füstgránát, és a rendőröket sem akarták bántani.

Tényi István ezután fordult a hatóságokhoz, és garázdaság gyanúja miatt tett feljelentést. A pártelnököt pár hónappal később a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki. Az ügyészek szerint ugyanis a politikusnál igazolható, hogy a Parlament védelmére felsorakozott rendőrök irányába célzottan egy meggyújtott füstgránátot hajított,

Fekete-Győr András a füstgránáttal Forrás: ugyeszseg.hu

Fekete-Győr András a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. Ezek után jutottunk el a mai vádemelésig, ami a Momentum másik politikusát,

Szarvas Koppány Bendegúzt is érinti, akit szintén hivatalos személy elleni erőszak bűntettével vádolnak.

Az ügyészség a terhére rója (legalábbis korábban ezzel gyanúsították meg), hogy egy 400 milliliteres, kapszaicinoid hatóanyagú könnygázszóró palackkal a rendőrsorfal tagjai irányába fújt, majd a rendőrök felé dobott egy szikrázó tárgyat, amellyel eltalált egy rendőrt - írja a lap.