Megérkezett Magyarországra az első koronavírus elleni vakcinaszállítmány

Hegyeshalom, 2020. december 26. A koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát szállító kisteherautó a hegyeshalmi határátkelőhelyen 2020. december 26-án. A belgiumi Puursban gyártott, Európában elsőként engedélyeztetett oltóanyagot rendőri biztosítással továbbítják a hazai oltópontokra. Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Átlépte a magyar határt az első vakcinaszállítmány. Magyarországra az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech vakcinája érkezik. A kora reggeli órákban a hegyeshalmi átkelőről rendőri biztosítás mellett elsőként a Dél-pesti Centrumkórházba szállítják a vakcinákat.
Vágólapra másolva!

Az első oltóanyag-szállítmány szombaton reggel 6 órakor lépte át a hegyeshalmi határt. Onnan rendőrségi felvezetéssel viszik tovább.

Frissítés:

Megérkezett Budapestre a szállítmány.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (háttal, j) a Dél-pesti Centrumkórházban, ahová megérkezett a koronavírus elleni oltóanyag, a Pfizer-BioNTech első vakcinaszállítmánya 2020. december 26-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Pfizer-BioNTech vakcinájából elsőként a Dél-pesti Centrumkórházba, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállítanak.

A koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcináját szállító kisteherautó a hegyeshalmi határátkelőhelyen 2020. december 26-án. Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A Koronavírus Sajtóközpont csütörtökön az MTI-vel azt közölte: az Európában elsőként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyag első szállítmánya

9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé,

tekintettel arra, hogy egy embernek - 21 napos eltéréssel - két oltást kell beadni.

Hozzátették: az első vakcinaszállítmányt a következő hetekben újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik több héten át az egészségügyi dolgozók beoltása.

2021 első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása - közölte a sajtóközpont.

Ekkor lehet megfékezni a járványt

Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban jelezte: az Európai Gyógyszerügynökség december 19-én Európára, így Magyarországra is kiadta az első oltóanyagra vonatkozó engedélyt. Az egyéni védelem a második oltás beadását követő hetedik napon válik teljessé, népegészségügyi szempontból jó eredmény, azaz a pandémia megfékezése a társadalom több mint 60 százalékának beoltásával érhető el - fogalmazott. A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy mivel 4-5 millió embert egyszerre nem, csak fokozatosan lehet védetté tenni, ezért továbbra is be kell tartani a higiéniai szabályokat, és "az ünnepeket is kellő mértékletességgel, a találkozások minimalizálásával kell eltöltenünk".

Müller Cecília, országos tisztifőorvos: A pandémia megfékezése a társadalom több mint 60 százalékának beoltásával érhető el Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Itt lehet regisztrálni az oltásra

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára pedig arról beszélt, hogy változatlanul nagyon sokan keresik fel a www.vakcinainfo.gov.hu honlapot, ahol regisztrálni lehet az oltásra. Ugyanakkor elkezdtek megérkezni azok a regisztrációk is, amelyeket postán adtak fel – tette hozzá. Az oltás önkéntes lesz, így értelemszerűen nagyon nagy a jelentősége annak, hogy tudjuk, kik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, a regisztráció ebben segít - hangsúlyozta az államtitkár.

Azt javasolja a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, hogy mindenki, aki teheti, kérje a koronavírus elleni védőoltást. Szlávik János azt mondta, minden oltást pártol, s ha egy betegség ellen kifejlesztenek egy vakcinát, azt mindenkinek érdemes beadatnia. Emlékeztetett, hogy

Úgyhogy infektológusként csak azt mondhatom, hogy mindenki, aki teheti, adassa be magának a védőoltást, még akkor is, ha tudom, hogy ez a betegség igazából az idős, beteg emberekre veszélyes.

Az internetes regisztráció mellett minden 60. életévét betöltött nyugdíjas számára december 11-től kézbesítették a postások a Nemzeti Népegészségügyi Központ levelét Müller Cecília országos tisztifőorvos aláírásával.

A borítékban a tájékoztató mellett egy regisztrációs lap és egy válaszboríték található, amelynek kitöltésével és visszaküldésével a nyugdíjasok ilyen módon is tudnak regisztrálni a koronavírus elleni védőoltásra. A válaszboríték visszaküldése díjmentes.