Paprika folyik az ereimben

Vágólapra másolva!
A washingtoni székhelyű Amerikai Magyar Koalíció elnöke mindent elkövet, hogy egy platformra hozza a magyarul beszélő és nem beszélő amerikai magyarokat. Mindenki számít neki, aki Magyarországra jó szívvel tekint és magáénak érzi. Magyarországi életéről és az amerikai magyarság jelenlegi helyzetéről is mesélt Andrea Lauer Rice a Hajónaplónak.
Vágólapra másolva!

Andrea Lauer Rice a rendszerváltás után 6 évig élt Magyarországon, Budapesten. 1990-ben költözött Magyarországra, közvetlenül az egyetemi évei után. A Határon Túli Magyarok Hivatalában dolgozott, ami az akkori miniszterelnök, Antall József kabinetje alá tartozott.

- mondta Rice.

Édesanyja magyar, édesapja amerikai, ő maga pedig Amerikában született, és ott is nőtt fel.

Bár otthon angolul beszéltek, édesanyja a szüleivel és nővérével kizárólag magyarul beszélt, így Andrea konyhanyelv szintjén beszéli a magyar nyelvet. Főként a magyar nagyszüleivel gyakorolt, akiket gyakran látogatott Maryland államban.

"Eredendően jóval rövidebbre terveztem a magyarországi tartózkodásomat, de annyira megrázó változások és hihetetlen lehetőségek rejlettek az akkori időszakban, hogy az ember testközelből érezhette, hogy most igazán van lehetősége megváltoztatni a világot. Időről időre egyre több magyar és magyar-amerikai barátom és ismerősöm lett az országban és a térségben, a magyar nyelv is egyre jobban ment, így végeredményben több mint 6 évig maradtam" - mesélte a Hajónaplónak Rice, hogyan élte meg a Magyarországon töltött akkori időszakot.

Andrea Lauer Rice az Amerikai Magyar Koalíció új elnöke. Ez a legnagyobb ernyőszervezet az Egyesült Államokban.

"A magyarországi magyarok számára sokszor nehezen értelmezhető a non-profit szervezetek működése az Egyesült Államokban. A politikai függetlenség megtartása elsődleges, máskülönben nem tudunk hiteles információforrásként szolgálni a döntéshozók számára. Akárhányan vagyunk a szervezetben, mind önkéntes alapon végezzük, amit végzünk, sokan teljes állású munka vagy egyéb fontos kötelesség mellett" - mondta az elnök.

Céljaik között van az USA és Magyarország közötti jó viszony ápolása, a demokratikus intézmények támogatása Magyarországon, az emberi és kisebbségi jogok védelme a Kárpát-medencében, és a kulturális és felsőoktatási csereprogramok, vezetőképzések létrehozása.

Tanulmányi ösztöndíj-programjaikban immáron több mint 100 alumni diák végzett, és visszatérve hazájukba, tudásukat fontos beosztásban ott kamatoztathatják. A közösségépítés terén szerte az államokban rendszeresen magyar fesztiválok szervezésében vesznek részt, amelyek bemutatják a színes magyar kultúrát. Minden évben megrendezik (immár 10. éve) a HATOG (Hungarian-American Together) konferenciát, valamint a Tavaszi Gála-vacsorát, majd a hagyományos Mikulás-vacsorát, illusztris meghívottakkal.

Az amerikai magyarság jelenlegi helyzetéről azt mondta,

A járvány következtében az emberek sokkal jártasabbá váltak az online térben, nagyon sok kulturális és oktatási forráshoz hozzá lehet jutni könnyedén - tette hozzá.

Kiemelte, a hasonlóságokra, közös történelmünkre kell koncentrálni és összetartani. Ilyen Trianon 100. évfordulója, 1956 hatvanadik évfordulója, az 1848-as szabadságharc százhetvenedik évfordulója, vagy a Smithsonian Folklife Fesztivál 2013-ban, amin szintén Magyarország volt a díszvendég, és több ezer embert hozott össze a világ összes pontjáról.

- mondta Andrea Lauer Rice.

A teljes interjút itt olvashatja el.