Dunai hajóbaleset: a halott matróz édesanyja mindennap megsiratja fiát

Hableány, baleset, hajóbaleset, megemlékezés, koszorú, virág, 2020.05.29.
Vágólapra másolva!
A Hableány matrózának, Pethő Jánosnak az édesanyja attól fél, nem éri meg, hogy a sors igazságot szolgáltasson a családjának. A nő mindennap megsiratja a fiát, és ha egyet kívánhatna, akkor halálbüntetést kérne az ukrán hajóskapitányra, Jurij C.-re, aki az egyik legsúlyosabb dunai hajó tragédia egyetlen vádlottja. Ő az aki a vád szerint óriási hajójával valósággal átgázolt a Hableány sétahajón, amelyen 35 voltak. Mindössze 7 ember élte túl a tragédiát.
Vágólapra másolva!

"Minden éjszaka álmodom a kisfiamról, nem valóságos képek ezek, de arra elég, hogy felébredve felzaklassanak" – mondta a hajóbalesetben meghalt matróz anyja a Blikknek.

Fotó: Polyák Attila - Origo

"Tavaly május óta otthon vagyok, nem nagyon mozdulok ki, beletemetkeztem a gyászomba.

Huszonnyolcszoros halált érdemel ez az ember, pont annyit, ahány ember életét kioltotta. Elfogadhatatlan, hogy lassan másfél éve meghalt 28 ember, de senkitől nem kért bocsánatot."

Közben tegnap megkezdődött a Viking Sigyn szállodahajó kapitányának, Jurij C.-nek a büntetőpere. 35 rendbeli halálos tömegszerencsétlenséget eredményező, gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. Az ukrán hajóskapitány negyedórás késéssel, lihegve, fehér ingben, sötét nadrágban és fényesre suvickolt cipőben esett be a tárgyalóterembe a Blikk tudósítása szerint. A késésért nem kért bocsánatot.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Tavaly május 29-én este a 140 méter hosszú Viking Sigyn szállodahajó a Margit hídnál utolérte a Hableány sétahajót, majd átgázolt rajta.

A Hableány fedélzetén a kétfős magyar személyzet és 25 dél-koreai turista a folyóba fulladt, egy nő pedig eltűnt.

Jurij C. a bírósággal közölte: egyelőre nem tesz vallomást és kérdésekre sem válaszol. Ezért a korábbi, a rendőrségnek tett vallomását olvasták fel, amelyek azonban ellentmondanak egymásnak. Először azt mondta, hogy nagyon lassan közlekedett, hogy a turisták lássák a Parlamentet."

200 méterre voltam a hajóval, amikor ezt észleltem. A radar nem mutatta a kishajót, mert túl közel volt. A turistáink kiabáltak, hogy hajó. Egy lökést éreztem, nem tudom, hogy a hajó melyik részénél történt a baleset, úgy gondolom, a jobb oldalán, a turisták elmondásából. Az ütközés után azonnal leállítottam a hajót, a matrózok látták, hogy a kishajóról leestek az emberek a vízbe. Leengedték a mentőcsónakot és megkezdték a mentést.

Másnap már azt mondta a rendőröknek, hogy

semmit nem látott, a hajó orrában álló utasok szóltak neki,

hogy bevágott eléjük egy kishajó. Leállította a motort, de nem állt le a hajó azonnal, nagyjából 300 méterrel feljebb került, majd 10-15 perc múlva kapta az utasítást, hol kössön ki.

Az igazságügyi szakértő szerint a baleset időpontjában korlátozó tényező nem volt, minden hajó, ami a Viking előtt haladt, megjelent a radarja képernyőjén.