Most már naponta fenyegeti a nem baloldali embereket Gyurcsány Ferenc

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2018. március 27. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke lakossági fórumot tart a budapesti K11 Művészeti és Kulturális Központban 2018. március 27-én. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc megint megfenyegette Vidnyánszky Attilát, és a kormányzati tisztségviselőket, rajtuk keresztül pedig minden Fidesszel szimpatizáló - vagy egyszerűen csak nem baloldali - embert. "Az volt a célom, hogy jó időben figyelmeztessek mindenkit" - a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke ezekkel a szavakkal kommentálta az Inforádióban korábbi megnyilvánulását, miszerint a Színművészeti Egyetem alapítványának kuratóriumi elnökét földönfutóvá tenné. 
Vágólapra másolva!

"Erősen azt gondolom, hogy azokra, akik ennek a rendszernek a felépítésében vezető szerepet vállaltak, a következő kormánynak nem kell számítania" - kérdésre válaszolva megismételte a hétfői Egyenes Beszédben elmondottakat Gyurcsány, aki szerint semmiféle kompromisszumot nem szabad kötni a polgári kormánnyal.

Arra a kérdésre, hogy hol húzná meg a határt a jobboldali szereplők eltávolításában, Gyurcsány úgy fogalmazott, "ez egy hosszú beszélgetés és értékelés tárgya lesz majd".

- célozgatott Vidnyánszky Attilára, hozzátéve, hogy a szövetséges baloldali pártok vezetőinek "ugyanez, vagy nagyon hasonló" a véleménye a kérdésről. Gyurcsány szerint az nem "kádári szöveg", hogy azt üzente a "demokratáknak" a Nemzeti Színház főigazgatóját támadó posztjában, hogy "vagy küzdötök a hazáért, vagy cinkosok lesztek. Vagy-vagy". A műsorvezetőnek arra a felvetésére, miszerint sokan fenyegetésnek érezhetik ezeket a mondatokat "a 2006-os rendőri erőszak miniszterelnökének" szájából, a DK elnöke úgy válaszolt, hogy

"az volt a célom, hogy jó időben figyelmeztessek mindenkit, (...) ha ezt figyelmeztetésnek értékelik, azt nagyon helyesen teszik."

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy sorai nem egyedül Vidnyánszkyhoz szóltak, azokat mindenkihez címezte. A Színművészeti Egyetem hallgatóinak tüntetésére kitérve azt mondta, "nem csodálkoznék, ha ez egy nagyon hosszú, és egyre terebélyesedő folyamat lenne". Vagyis teljesen egyértelmű, hogy politikai céljaihoz használná fel a diákokat.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Forrás: MTI/Mónus Márton

Ahogy beszámoltunk róla, a DK elnöke adta meg az alaphangot a mostani SZFE-s tüntetésekhez a Vidnyánszky Attilát fenyegető mondataival. "Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek" - írta közösségi oldalán. Ezzel lényegében azt üzente, hogy a jobboldali művészekkel, értelmiséggel szemben bármit meg lehet tenni.

Gondolatai bátorítólag hatottak Ascher Tamásra és Máté Gáborra, akik befolyásukat féltve manipulálni kezdték a diákokat. A bukott kormányfő az elmúlt napokban többször is megnyilvánult ezzel kapcsolatban. Legutóbb tegnap, amikor atyáskodva megáldotta a blokádot építő hallgatókat.

Petícióban tiltakoznak Gyurcsány ellen

Rákay Philip az Origón a DK elnökének fenyegetőzésével kapcsolatban írt egy publicisztikát. A nagy visszhangot látva később petíciót indított, amelyhez aztán 301 művész és közéleti személy csatlakozott. Ez aztán országos tiltakozássá vált, és most már több mint 40 ezren támogatják határon innen és túl. A petíciót egyébként itt lehet aláírni.

Rákay Philip azóta közzétett egy videót közösségi oldalán, amelyben azt kérte, tiltakozzanak minél többen Gyurcsány Ferenc elfogadhatatlan gondolatai ellen. Ahogy tegnap megírtuk, a videót százezernél is többen nézték meg a hétvégén.

Gyurcsány Ferenc négy nappal ezelőtt - ahogy megírtuk - Karácsony Gergellyel és Alföldi Róberttel egyeztetett. A megbeszélésen részt vett az egyetem egyik diákja, Bohos Imre és az egyetemfoglalás egyik szervezője, Rózsa László is.