Újabb 10 milliós bírságot kaptak Pikóék a korrupciógyanús menzabotrány miatt

Vágólapra másolva!
A korábbi 50 millió forintos bírság után a Pikó András vezette önkormányzatot újabb 10 millió forinttal büntette meg a Közbeszerzési Hatóság. Mint kiderült: az esélyegyenlőségre és az egyenlő elbánásra vonatkozó alapelveket is megsértették az új közétkeztető kiválasztása során. A Fidesz azt kérte a  polgármestertől, hogy hagyjon fel a "haveri körök" és különböző érdekcsoportok helyzetbe hozásával.
Vágólapra másolva!

"Pikó Andrásék alkalmatlansága miatt most már 60 millió forint bírságot szabott ki a Közbeszerzési Hatóság" - jelentette be a józsefvárosi Fidesz a közösségi oldalán közzétett videóban Szilágyi Demeter VIII. kerületi képviselő. A nagyobbik kormánypárt helyi szervezete felszólította a polgármestert, hogy alakítson ki olyan működési modellt, amely nem veszélyezteti a gyerekek és a szociális étkeztetésben résztvevők mindennapi ellátását.

Továbbá azt kérték Pikó Andrástól, fejezze be azt a gyakorlatot, miszerint a haveri körök és különböző érdekcsoportok kiszolgálása érdekében rendre és sorozatosan áthágják a közbeszerzési szabályokat.

Mint kiderült, a józsefvárosi önkormányzat ezúttal az esélyegyenlőségre és az egyenlő elbánásra vonatkozó alapelveket sértette meg az új közétkeztető kiválasztása során. A bírság mellett a Közbeszerzési Hatóság megsemmisítette az ajánlati felhívást, a közbeszerzési dokumentációt és az ajánlatkérői döntéseket is, így továbbra sem oldódik meg megnyugtatóan az óvodások, iskolások és a szociális ellátásban résztvevők étkeztetésének kérdése.

Újabb bírság Pikó Andráséknak, a Közbeszerzési Hatóság ezúttal 50 millió forintra büntette meg a józsefvárosi önkormányzatot Forrás: Facebook

A józsefvárosi menzabotrány még tavasszal robbant ki, amikor a polgármester

  • kétes módon, a koronavírus-veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva egymaga döntött
  • az előző, szabályos közbeszerzési eljárás során kiválasztott és élő szerződéssel rendelkező közétkeztető kirúgásáról, valamint
  • egy új, külföldi tulajdonú céggel történő szerződéskötésről.

A polgármester mindenféle verseny nélkül, megkérdőjelezhető módon írta alá a több százmillió forint összegű szerződést, így a Közbeszerzési Hatóság kénytelen volt érvényteleníteni azt. Ekkor bírságot is kiszabott a KH: a szabálytalan eljárása miatt 50 millió forintos büntetést kellett kifizetnie Józsefvárosnak.

A Pikó András által kiválasztott új cég megbukott egy NÉBIH-ellenőrzésen is: 5 millió forint büntetést kellett fizetniük. Így júliustól a józsefvárosi bölcsődék konyhája látta el a feladatukat, szeptembertől pedig ideiglenesen egy közétkeztetési cég szolgáltat. Ahogy a Hírnyolc cikkében kiemeli, az új szolgáltató kiválasztására kiírt szabálytalan eljárás, a bírság és a közbeszerzési dokumentáció megsemmisítése továbbra is bizonytalanná teszi a szociális ellátásban részesülők étkeztetésének kérdését.