15 koronavírus-fertőzött van az egyik fővárosi fenntartású idősotthonban

Vágólapra másolva!
15 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a fővárosi fenntartású kamaraerdei idősotthonban - értesült az Origo. Úgy tudjuk, a fertőzést egy gyógytornász vitte be az intézménybe.
Vágólapra másolva!

A gyógytornász 30 idős embernek tartott foglalkozást, itt fertőzte meg a gondozottakat. Szeptember elseje óta összesen 14 ember tesztje lett pozitív, úgy tudjuk, közülük 13 gondozott, idős ember. A hírt megerősítette az origónak Sára Botond, fővárosi kormánymegbízott.

– mondta Sára Botond.

– tette hozzá a kormánymegbízott.

A fertőzöttek száma ennél még lehet jóval magasabb is, ugyanis a lappangási idő 14 nap, vagyis kiderülhet, hogy mások is megfertőződtek.

A fővárosi önkormányzat szeptember 4-én három fertőzöttről adott hírt, úgy tudjuk, másnapra újabb négy, majd mára újabb 7 gondozott és egy alkalmazott tesztje lett pozitív.

A Kamaraerdei úti idősotthonban a kormányhivatal már tavasszal súlyos hiányosságokat állapított meg.

Akkor - május 22-ig - 47 gondozott és 12 dolgozó lett fertőzött és 5-en haltak meg. A kormányhivatal több intézkedés azonnali végrehajtására kötelezte májusban az idősotthont fenntartó Fővárosi Önkormányzatot. A hivatal elrendelte egyebek között a megfelelő fertőtlenítőszerek alkalmazását, a járvány idején elvárt fertőtlenítési protokoll betartását, az ápolók és dolgozók kézfertőtlenítéséhez szükséges megfelelő feltételek biztosítását, a dolgozók kézhigiénés oktatását, valamint a veszélyes hulladékok megfelelő kezelését is.